Possureseptit


Paahdettu possunkylki


Miedossa lämmössä kypsennetty possunkylki on murea, mehukas ja edullinen herkku. 

Ota liha huoneenlämpöön noin tuntia ennen valmistusta. Tee sillä aikaa mausteseos (2 rkl suolaa, 2 rkl pippuria ja 1 rkl fariinisokeria) ja hiero se kauttaaltaan ympäri lihaa. Laita possunkylki uunivuokaan ja aloita paahtaminen uunin täydellä lämmöllä (250–300 astetta uunin mallin mukaan) noin 5 minuuttia. Laske lämpö 160 asteeseen noin 45 minuutiksi ja vielä sen jälkeen kahdeksi tunniksi 120 asteeseen. 

Tarjoile vaikka samaan aikaan uunissa valmistuvien uunijuuresten ja perinteisen ruskean kastikkeen kanssa tai tee possunkyljelle helppo majoneesikastike maustamalla majoneesia (1 dl) sinapilla (1 rkl) ja tuoreilla yrteillä makusi mukaan (rakuuna, salvia tai korianteri). 

 


Possunleike


Rapea possuleike on reilua kotiruokaa, joka ei jätä nälkäiseksi. Tässä perusohje possunleikkeen valmistukseen. Voit lisukevaihtoehdoilla loihtia possunleikkeestä halutessasi wieninleikkeen, metsästäjänleikkeen tai oskarinleikkeen. 

Possunleike syntyy helpoimmin nuijitusta ulkofilepihvistä, joka maustetaan molemmin puolin suolalla ja pippurilla. Panerointi tehdään pyörittelemällä leike vehnäjauhoissa, kananmunassa ja vielä lopuksi korppujauhoissa. Tämän jälkeen leike paistetaan kuumalla pannulla kiehuvassa voissa kullan keltaiseksi. 

Wieninleikkeen ohella tarjoillaan perinteisesti sitruunaviipale sekä anjovista ja kapriksia. Metsästäjänleike tarjoillaan sienistä, sipulista ja kermasta tehdyn muhennoksen kanssa. Oskarinleike tarjoillaan tankoparsan, hummerin (katkarapujen) ja tomaattipyreellä maustetun bearnaisekastikkeen kanssa. Rapean leikkeen kanssa kannattaa kokeilla myös esimerkiksi puolukka- tai karpalohilloa.

Leikkeen oheen sopii raikas salaatti, perunamuusi tai ranskalaiset. 


Uunivalmis possu


Tämä ohje on tehty Metsärannan suolatulle ja koristemaustetulle kasslerille ja ulkofilelle, joka on valmistettu omasta viljapossustamme. Uunivalmista kassleria ja ulkofilettä on myynnissä tilamyymälässämme kausiluontoisesti.

Laita liha Metsärannan myyntipakkauksessa eli uuninkestävässä vakuumissa max 100 -asteiseen uuniin, alle sopiva alusta vuotojen varalle. Mieto paistolämpötila on kaiken aa ja oo. Tärkeää on, että et tee pakkaukseen reikää, et edes lämpömittaria varten.

Kasslerin paistoaika on noin neljä tuntia, fileen kolme tuntia. Paistamisen jälkeen jätä liha vetäytymään paistopakkauksessaan pyyhkeellä peiteltynä noin 15 minuutiksi.

Ennen tarjoilua vakuumi pois ja sitten eikun herkuttelemaan. Tämä mehukas ja maukas annos vie oikeasti kielen mennessään ja on todella helppo valmistaa.

 


Joulukinkku Metsärannan tapaan


Paista harmaasuolattu joulukinkku uuniritilällä ilman paistopussia, kinkun nahkapuoli ylöspäin. Laita ritilän alle vuoka tai pelti keräämään paistonesteet kastiketta varten sekä suojaamaan uunia. Uuniin alimmalle tasolle laitetaan lisäksi uunipelti, jossa on koko paistamisen ajan vähän vettä. Uuni kuumennetaan 125 -asteiseksi ja kinkku laitetaan vasta kuumaan uuniin.  

Käytä apuna paistomittaria, joka kiinnitetään lihan paksuimpaan kohtaan. Kinkku on mehevä, kun sisälämpötila on 75 astetta, ylikypsän ja murean kinkun haluava valitsee sisälämpötilaksi 80 astetta.  

Anna kinkun jäähtyä. Jos haluat kinkkuun kuorrutuksen, poista mahdollinen verkko ja nahka. Sivele kinkun pinta Metsärannan sinapilla ja ripottele pinnalle kerros korppujauhoja. Kuorruta kinkkua 250-asteisessa uunissa, kunnes pinta saa kauniin värin. 

Paistonesteestä voit tehdä kerman ja punaviinin kanssa makoisan kastikkeen.