Peurareseptit


Riistanachot


Koko perheen tai kaveriporukan illanistujaisiin sopiva nachopelti peurasta on helppo ja nopea herkku.

Tarvitset noin 250 g nachochipsejä, puolisen kiloa peuran jauhelihaa, 1 pussin valmista tacomaustetta ja 1 purkin valmista tacosauce -kastiketta, lisäksi 1 purkki Koskenlaskija Ruoka & Dippiä sekä juustoraastetta.

Laita nachot leivinpaperin päälle pellille ja painele ne kevyesti rikki. Ruskista peuran jauheliha, lisää joukkoon tacomauste ja tacokastike. Levitä jauhelihakastike nachoille, lusikoi Koskenlaskija raitoina päälle ja lisää lopuksi juustoraaste. Paista 200-asteisessa uunissa noin vartti. 
 


Peurakäristys pippurijuustolla 


Tuunaa perinteinen käristysruoka helposti ja nopeasti pippurijuustoversioon.

Paista käristeliha pannulla. Jos otit sen pakkasesta, saa liha olla paistettaessa puolijäinen. Lisää kypsään lihaan pippurijuusto (esim. Mustapekka), tilkka kermaa sekä ripaus suolaa.

Perinteiset ja hyväksi todetut makukumppanit ovat perunamuusi ja puolukkahillo. 

 


Peurapata


Maukas peurapata on helppo valmistaa, aikaa ja malttia vaatii ainoastaan padan haudutus mureaksi.

Ruskista pannulla kevyesti noin 500-700 g kuutioiksi paloiteltua peuran ulko- tai kulmapaistia sekä noin 150 g pilkottua possun pekonia tai kylkeä.
Laita uuninkestävään pataan pari ruokalusikallista voita, ruskistettu peuran- ja possunliha ja mausta suolalla ja mustapippurilla.
Lisää pataan 1 pilkottu porkkana, 2 lohkottua sipulia, 3 valkosipulin kynttä sekä 2 kaltattua tomaattia tai valmista tomaattimurskaa.
Mukaan makua antamaan vielä 3 laakerinlehteä ja rosmariinia. Nesteeksi lihalientä ja punaviiniä siten, että liha peittyy.
Hauduta uunissa ensin noin vartti 200 asteessa ja sen jälkeen noin 150 asteessa kolmisen tuntia.

Padan kaveriksi sopivat perunat oman maun mukaan vaikkapa keitettyinä tai muusina.


Peuran sisäpaistin paisto-ohje


Nosta peuran sisäpaisti huoneenlämpöön vähintään paria tuntia ennen valmistusta.
Mausta suolalla ja mustapippurilla ja paista lihaan hyvä pinta kuumassa pannussa voissa ja/tai öljyssä. Tee varsinainen kypsennys matalammalla lämmöllä uunissa noin 100-150 asteessa.

Digitaalinen lihan lämpömittari on hyvä apuväline.
Valitse haluamasi kypsyys, tässä suuntaa-antavat sisälämpötilat:
48-54 °C (verinen), 56-58 °C (medium), 65 °C (medium +), 70 °C (kypsä).

Sisälämpötila mitataan lihan paksuimmasta osasta. Riista on yleensä vähärasvaista, niinpä ylikypsentämistä kannattaa varoa, ettei lopputulos ole liian kuiva.
Yleensä sisälämpö nousee vielä asteen pari sen jälkeen, kun kuumennus lopetetaan. Lihan kannattaakin antaa vetäytyä hetken aikaa folioon käärittynä ennen tarjoilua tai leikkausta.