Palvelut

Peura


Riista- ja rahtipalvelu


Ammattitaitoinen rahtipalvelumme tarjoaa metsästäjille ja lihatilallisille teurastuksen lisäksi ruhojen paloittelu- ja pakkauspalvelua sekä jalosteiden eli makkaran ja säilykkeiden sekä palvin valmistuksen asiakkaan itse toimittamasta lihasta. Rahtityöpalvelua on tarjolla ympäri vuoden ja voit teettää pakastimeen säilötystä riistalihasta vaikkapa herkullista juhannuspalvia.

Lihan vastaanottomme palvelee ja ottaa lihaa vastaan Metsärannassa. Valmiista tilauksesta tulee tekstiviesti-ilmoitus asiakkaan antamaan numeroon, jonka jälkeen tilauksen voi noutaa tilamyymälästämme. Tarkistathan lihan vastaanoton ja tilamyymälän aukiolot.

Voimassa oleva rahtivalikoima on esillä lihan vastaanotossamme. Rahtivalikoimaesitteeseen pääset tästä linkistä. Rahtityöhinnasto löytyy ”Lue lisää” -painikkeesta. 

RAHTITYÖHINNASTO

RAHTITEURASTUS
SIKA (alle 90kg) 72,00 €/kpl
SIKA (yli 90kg) 0,80 €/kg

RUHON PERUSLEIKKUU (sis. jauhamisen) JA VACUM-PAKKAUS ETIKETEILLÄ
SIKA 2,50 €/kg
PEURA 2,80 €/kg
PEURAN VASA (alle 25kg) 69,90 €/kpl
HIRVI, NAUTA 2,30 €/kg
LAMMAS, VILLISIKA 2,80 €/kg
LAMMAS (alle 25kg) 69,90 €/kpl
Perusleikkuuseen muutokset, lisätyön veloitus 21,00 €/ruho

LIHAJALOSTEIDEN VALMISTUKSESSA HUOMIOITAVAA:
- min. riistan määrä 10 kg/valmistettava tuote
- possua jalosteiden joukkoon 4,40 €/kg

MAKKARAN VALMISTUS
Kaikki grillimakkarat ja nakit vacumoidaan automaattisesti 1,60 €/kg
- valmista makkaraa alle 50 kg 4,80 €/kg
- valmista makkaraa yli 50 kg per makkaralaatu 3,80 €/kg
- valmista nakkia alle 50 kg 5,80 €/kg
- valmista nakkia yli 50 kg per nakkilaatu 5,30 €/kg
Asiakkaan omalla reseptillä valmistus, lisätyön veloitus 51,00 €/tuote

SÄILYKKEEN VALMISTUS
2,99 €/prk (á 400 g)
-etiketöinti 1,20 €/prk

LIHAHYYTELÖN VALMISTUS
7,00 €/kg

PALVAUKSET
PALVAUS (sis.verkotuksen) 4,40 €/kg
*alle 10 kg erä 44,00 €
PALVAUS (sis.luun irrotuksen ja verkotuksen) 5,60 €/kg
*alle 10 kg erä 56,00 €
PALVILEIKE (n. 1 kg tanko) 5,60 €/kg
*alle 10 kg erä 56,00 €

MUUT PALVELUT
TYHJIÖPAKKAUS (n.400-500g/pkt) 1,60 €/kg
TASAOSUUKSIIN JAKAMINEN 9,20 €/jako
SUOLAUS tai MAUSTAMINEN (alle 10 kg erä) 12,20 €/kpl
ISO VACUMPAKKAUS (5-10 kg) 12,20 €/kpl
LIHOJEN PURKAMINEN ASIAKKAAN PUSSEISTA 10,20 €/krt

Pidätämme oikeuden muutoksiin.

Lue lisää

 

 

 

Glaseeraus


Reseptivinkit


Reseptivinkeissä tarjoamme herkulliset ohjeet peuranlihan, possunlihan ja makkaran valmistukseen. Vinkeistä löydät myös latauslinkin Grillimestarin vinkkikirjaan, joka tarjoaa sähköisessä muodossa tietoa grillauksen tekniikoista, grillilihan maustamisesta ja mureuttamisesta sekä grillausreseptejä. 

Metsärannan makkarat ovat tyypillisesti lihaisia (noin 80% lihaa) eivätkä kovin rasvaisia. Ne kannattaakin grillata miedommalla lämmöllä jottei pinta pala ja varsinainen maku jää hiilen maun alle.

Reseptivinkit »

 

 

 

Metsästäjille


Metsästäjille


Metsärannan uutiskirje sisältää etenkin riistakauden aikana tietoa ja hyviä vinkkejä metsästäjille.

Uutiskirjeen voit tilata täältä:

Tilaa Metsärannan Lihan uutiskirje

Myös Facebook ja Instagram -tilimme kannattaa laittaa seurantaan.

Tässä alla vinkit riistalihan valmistamiseen ja maustamiseen.

Riistalihan valmistus

Monille riistaliha on harvinaista herkkua, niinpä sen valmistusta saatetaan joskus ylisuorittaa. Peuran, kauriin ja hirven osalta voisi yleisohjeena sanoa, että niitä voi käyttää kaikkeen ruoanlaittoon kuten normaalisti naudanlihaa tai possua käytetään. Metsästäjien perheissä ostetaan yleensä vähemmän lihaa kaupasta, joten käytännössä riistasta tehdään pitkälti arki- ja juhlaruoat.

Vinkkejä riistalihan valmistukseen:

Pihveihin ja paisteihin kannattaa ensin paistaa hyvät pinnat kuumassa pannussa tai grillissä, varsinainen kypsennys sitten matalammalla (epäsuoralla) lämmöllä uunissa tai grillissä.

Mitä suurempi paisti, sen matalampi kypsennyslämpötila. Vajaan kilon paistin voi kypsentää hyvin 180 °C lämmössä. Useamman kilon paistit vaativat pidemmän ajan matalassa esim. 120 °C lämmössä.

Riistaa säilytetään tyypillisesti pakkasessa, joten ota tarvitsemasi liha sulamaan jääkaappiin jo päivää paria aikaisemmin. Ennen kypsennystä liha kannattaa nostaa huoneenlämpöön vähintään paria tuntia aikaisemmin.

Lihalämpömittari on hyvä apuväline. Valitse haluamasi kypsyys: 48-54 °C (verinen/rare), 56-58 °C (medium/rosee), 65 °C (medium +), 70 °C (kypsä/well done) ja 75 °C (ylikypsä). Nämä ovat suuntaa antavia sisälämpötiloja. Sisälämpötila mitataan lihan paksuimmasta osasta, mutta ei luun kohdalta. Riista on yleensä vähärasvaista, niinpä ylikypsentämistä kannattaa varoa, ettei lopputulos ole liian kuiva.

Yleensä sisälämpö nousee vielä asteen pari sen jälkeen, kun kuumennus lopetetaan. Lihan kannattaakin antaa vetäytyä hetken aikaa folioon käärittynä ennen tarjoilua tai leikkausta.

Riistalihan maustaminen

Riistalihan maustaminen

Perinteinen ohje on käyttää riistan maustamiseen vain suolaa, mustapippuria, katajanmarjoja ja tuoreita yrttejä. Jos kaipaat makumaailmaan enemmän vaihtelua, voit tehdä helposti itse riistan maustamiseen ja marinointiin sopivia sekoituksia huhmareessa tai myllyssä jauhettavaksi.

Sienisuola

Jauha kuivattuja sieniä (suppilovahvero, tatti) ja karkeaa merisuolaa niin saat yksinkertaisen ja monikäyttöisen mausteen korostamaan metsäistä makua. Tätä perusmakuparia voi viritellä omien mieltymysten mukaan mm. katajanmarjoilla, (valko)sipulirouheella, pippurilla tai kuivatulla sellerillä.

Chilisuola

Jauha kuivattuja punaisia chilejä ja karkeaa merisuolaa. Lisukkeiksi sopivat mm. kuivatut valkosipuli ja paprika.

Yrttisuola

Jauha kuivattuja yrttejä (esim. timjami, persilja, basilika, ruohosipuli, rosmariini) ja karkeaa merisuolaa.

Herbes de Provence

Tämän klassisen mausteseoksen pohjana ovat yleisimmin timjami, rosmariini, oregano ja kynteli. Tosin versioita on lukuisia, ja monet käyttävät myös salviaa, meiramia, laventelia, fenkolin siemeniä ja laakerinlehtiä lisänä tai korvaavina aineksina.

Riistalihan maustaminen